2012. április 24., kedd

Bázeli állatkert - Svájc

címkék: bázeli állatkert bázelben  basel zoo vadaspark állat kert állatkertek állatok

A Bázeli állatkert Svájc legrégebbi állatkertje (1874), és ha az itt található állatok számát vesszük figyelembe, akkor a legnagyobb is. Évente 1.7 millió látogatója van és ezzel a leglátogatottabb fizetős turista attrakció Svájcban.  Állatkertben itt született először Indiai orrszarvú és az első Rózsás Flamingó csibe is itt látta meg a napvilágot. Ismertek még a folyamatosan sikeres gepárd és okapi tenyésztésükről. A Bázeli lakosságnak egyben a parkot és hétvégi kikapcsolódást is jelent, mint mondjuk a New Yorkiaknak a Central Park.
Az állatkert akváriumát 1972-ben nyitották meg. Viváriumnak nevezik és a halak mellett kétéltűek, hüllők és pingvinek lakják. Télen a pingvinek kijárhatnak az akváriumon kívülre. Sétájukat ilyenkor minden nap 11 óra körül meg lehet figyelni. Az Afrika részben vízilovak, struccok és zebrák élnek együtt. Az Ausztrália részbe az első kenguruk 1908-ban érkeztek. Azóta több mint 100 kenguru látott az állatkertben napvilágot. Találhatók itt még Ausztráliában honos gekkók, pókok és egyéb rovarok, békák és kígyók. A madárházat 1927-ben nyitották. Régebben hüllőket és majmokat is tartottak itt, de mára már csak a madaraké. A madárház közepén levő kis dzsungelben a madarak szabadon röpködhetnek. A Namíbiai parkról elnevezett Etosha részben találhatók gepárdok, oroszlánok, tarajos sülök, gyűrűs farkú makik, stb.  Az Etosha-hoz tartozik a Gamgoas rész, ahol a fő lakók a krokodilok. A krokodilok mellett láthatók itt kaméleonok és termeszek. Az állatkertben a legnagyobb épület a majmoké. Meglepően sok majomfajjal rendelkeznek és itt született Goma, az első Európában világrajött gorilla. A Sauter  kert az Ázsiai állatokra fókuszál. Itt látható az Indiai orrszarvú, hópárduc, vagy 60 makákó stb.
Az állatkertet több nagyon fontos, vadálatokkal foglalkozó nemzetközi szervezet figyeli, ugyanis a mesterséges körülmények közti szaporításnak az egyik legfontosabb helyszíne.


Képek  (Az eredeti mérethez kattints a képre)













Videó








A tartalomjegyzékhez kattints ide:

A blogban található állatkertek

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése